Fjørfe

Som i gode gamle dager, er det også nå kjerringa (meg) på gården sin oppgave å passe på gårdens fjørfe. En jobb jeg trives kjempe godt med.

Min visjon for fjørfe går ut på å bevare og bruke de norske kulturrasene, samt å kunne gi dyra et så naturlig liv som mulig...

Norske landhøns 


Vi har kun en norsk landhøne, Jærhøna. Jærhøna ble brukt til eggproduksjon i tiden før industriverperen entret eggindustrien. Den norske høna var en flink egglegger, men med 160-200 egg i året klarte den ikke å konkurrere økonomisk med superverpernes 300+ egg i året. Som et resultat av disse superverperne, står jærhøna nå på listen over norske utrydningstruet husdyr.

Jærhøna blir i dag hovedsaklig holdt som hobbyhøne, men det inntrykket jeg får er at mange velger bort denne rasen av den samme årsaken som jeg ønsker å holde dem.  Jærhøna er en lett fugl som flyr bedre enn de fleste andre raser, en meget positiv egenskap dersom man er utsatt for rovdyr, mindre kjekt dersom man har begrenset tilgang til uteareal. Vi har mer en nok uteareal, så dette betyr svært lite  for oss. Jeg opplever det hele i stedet svært positivt og optimalt med tanke på de planene jeg har for hønegården, samt hvordan jeg holder fuglene.


BronsekalkunSelv om kalkunen opprinnelig stammer fra Amerika, har den lange røtter i Norge som kan spores helt tilbake til 1700-tallet. Den ble lenge betraktet som luksuskjøtt for de med litt større lommebok, men importen av hurtigvoksende hybridkalkuner på1960-tallet førte til at den nå nærmest er ikke- eksisterende i Norge.

Valget av bronsekalkun, sett bort i fra bevaring, falt hovedsaklig pga at den vokser sent, flink til å finne mat selv og kanskje det aller viktigste; den er i stand til å formerer seg selv.

Norsk hvit gås

Vi har to gåseraser i Norge, smålends- og norsk hvit gås, begge står oppført som kritiske på lista. Den hvite gåsa ble mye brukt frem til etter siste krig, for så å nesten forsvinne helt. Vi har per dags dato ingen gjess på gården, rovdyr tok 2 av fuglene, mens den tredje klarte ved et uhell (ja, du leste riktig) å flytte til østlandet.

Orpington

I flokken min går det også fugler som ikke har en utpreget historie i Norge, jeg har valgt dem rett og slett fordi jeg synes de er så utrolig flotte. At de ofte blir beskrevet som flinke rugere og kyllingmødre er meg heller ikke i mot, og planen er å bruke de til nettopp dette om de viser interesse. Jeg valgte i høst å selge disse.


Kilder og mer lesning
God artikkel om Jærhøns

Bronsekalkun

Norsk hvit gås

Orpington

Kommentarer